האתר הארכיאולוגי המפורסם ניוגראנג'

האתר הארכיאולוגי המפורסם ניוגראנג'

צריכים עזרה בתכנון החופשה באירלנד?

כל מה שצריך לדעת על - Newgrange Stone Age Passage Tomb

ניוגראנג' היא אנדרטה  שנבנתה על ידי חקלאים בתקופת האבן בעמק בוין, מחוז מית', במזרח העתיק של אירלנד. ניוגראנג' נבנתה לפני כ-5,200 שנה (3,200 לפני הספירה) היא יותר  עתיקה מסטונהנג' ומהפירמידות הגדולות של גיזה.

לאחר השימוש הראשוני בו, ניוגראנג' נאטמה והיא נשארה כך עד שהתגלו מחדש המעבר והחדר בשנת 1699. בשנות ה-70 שוחזרה חזית האנדרטה.

בשנת 1699, בעל אדמות מקומי, צ'ארלס קמפבל, הורה לכמה מפועלי החווה שלו לחפור חלק מניוגראנג', שהיה אז מראה של תל אדמה גדול, כדי שיוכל לאסוף אבן מתוכו. עד מהרה גילו הפועלים את הכניסה לקבר בתוך התל.

ניוגראנג' היא תל עגול גדול בקוטר 85 מ' (279 רגל) ובגובה 13 מטר (43 רגל) עם מעבר אבן באורך 19 מ' (63 רגל) וחדרים בפנים.  ניוגראנג' מוקפת ב-97 אבנים גדולות הנקראות אבני שפה שחלקן חקוקות באמנות מגלית, הבולטת ביותר היא אבן הכניסה .

ניוגראנג' נבנתה על ידי קהילה חקלאית ששגשגה על האדמות העשירות של עמק בוין. ניוגראנג' מוכרת כיום כמקדש עתיק ,מקום בעל חשיבות אסטרולוגית, רוחנית, דתית וטקסית, הן כמו הקתדרלות של ימינו , מקום של יוקרה ופולחן שבהם הביאו למנוחות מכובדים.

ניוגראנג' הוא תל גדול המשתרע על שטח של יותר מדונם אחד, המעבר הפנימי באורך 19 מ' מוביל לחדר צלב עם גג מפותל. כמות הזמן והעבודה שהושקעו בבניית ניוגראנג' מעידים על חברה מאורגנת היטב .

ניוגראנג' היא חלק ממכלול של אנדרטאות שנבנו לאורך עיקול של נהר בוין הידוע ביחד בשם Brú na Bóinne. שני המונומנטים העיקריים האחרים הם Knowth (הגדולים ביותר) ו-Dowth, אך ברחבי האזור יש עד 35 תלים קטנים יותר.

Knowth ו- Dowth  הוכרו ביחד עם ניוגראנג' כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו.

האנדרטה של ניוגראנג' מורכבת בעיקר מתל גדול, הבנוי משכבות מתחלפות של אדמה ואבנים, עם דשא שצומח למעלה וחזית משוחזרת של אבני קוורץ לבנות המשובצות במרווחים עם אבנים מעוגלות המכסות חלק מההיקף. רוחב התל 85 מ' (279 רגל) וגובהו 13 מ' (43 רגל), ומשתרע על 4,500 מ"ר (1 דונם) של אדמה.

בתוך התל נמצא מעבר חדרי, אליו ניתן להגיע באמצעות כניסה בצדה הדרום מזרחי של האנדרטה. המעבר נמתח לאורך 19 מטר (63 רגל), או כשליש מהדרך אל מרכז המבנה. בקצה המעבר שלושה חדרים קטנים מחוץ לחדר מרכזי גדול יותר, עם גג קמרון גבוה. בכל אחד מהחדרים הקטנים יותר יש "אבן אגן" שטוחה וגדולה, 

שבה הוטמנו כנראה עצמות המתים. קירות המעבר הזה מורכבים מלוחות אבן גדולים, עשרים ושניים מהם בצד המערבי ועשרים ואחד במזרח, שגובהם בממוצע 1.5 מטר; רבים מעוטרים בגילופים. סביב היקף התל נמצא מעגל של אבנים עומדות, אשר ארכיאולוגים רואים בהן מאוחר יותר, בתקופת הברונזה,

ניוגראנג' היא אחת הדוגמאות לסוג הקבר המכונה קבר מעבר. מהתקופה שבה אבן, הייתה החומר היומיומי לכלים ולנשק. הקבר מורכב, כפי שמרמז השם מעבר-קבר, ממעבר וחדר, שקירותיהם וגגו בנויים מלוחות גדולים ללא טיט. 

תל עגול גדול או גלם אבנים מכסה את הקבר ושולי לוחות מסיביים מקיף את בסיס ומשמר את התל, מעגל של אבנים עומדות גבוהות ומרווחות מקיפות את התל, בין 7 ל-17 מטרים מחוצה לו. רק שתים עשרה אבנים עומדות שרדו מתוך שלושים וחמש מקוריות ארבע האבנים שנראו לראשונה הן מהגדולות מבין אלו שנותרו ועומדות 2 עד 2.5 מ' מעל פני הקרקע המקורית; רבות מהאבנים הנותרות נשברו ליד האדמה. 

אבני קוורץ לבנות שימשו כשכבת גימור חיצונית, לפחות באזור הכניסה. כמויות אלה נאספו במהלך החפירות שנערכו בין השנים 1962-1975 וכעת שוחזרו לחלק החיצוני של התל. סלעי גרניט עגולים, בגודל ובצורה של כדורגל, שימשו גם הם כגימור.

יותר עתיק מסטונהנג' האתר הארכיאולוגי המפורסם-ניוגראנג'
יותר עתיק מסטונהנג' האתר הארכיאולוגי המפורסם-ניוגראנג'

סיור באנדרטה ניוגראנג'

הגישה לאנדרטה של ניוגראנג' היא דרך מרכז המבקרים Brú na Bóinne, כניסת המבקרים ל-Newgrange היא רק על ידי סיור מודרך ממרכז המבקרים Brú na Bóinne בצד הדרומי של נהר Boyne. ניוגראנג' נמצאת בצד הצפוני של הנהר בוין, המבקרים חוצים את הנהר באמצעות גשר להולכי רגל ולוקחים אוטובוס הסעות לניוגראנג'. 

באתר מורשת עולמית ניוגראנג', תוכלו לראות צלבים גבוהים מהמאה ה-10 במונסטרבואס, גבעת טארה, מקום מושבם של המלכים הגבוהים של אירלנד וגבעת סליין. אבן הכניסה לניוגראנג' מכילה דוגמאות שונות לאמנות מגליטית, כולל עיגולים, ספירלות, קשתות,ועוד. 

מעל הכניסה למעבר בניוגראנג' יש פתח הנקרא roof-box. מטרתו היא לאפשר לאור השמש לחדור לחדר בימים הקצרים ביותר של השנה, בסביבות ה-21 בדצמבר, היפוך החורף. עם עלות השחר, בין ה-19 ל-23 בדצמבר, קרן אור צרה חודרת אל ארגז הגג ומגיעה לרצפת החדר, ומתרחבת בהדרגה לחלקו האחורי של החדר.

ככל שהשמש עולה גבוה יותר, האלומה מתרחבת בתוך החדר כך שהחדר כולו מואר בצורה דרמטית. אירוע זה נמשך 17 דקות, מתחיל בסביבות 9 בבוקר. הדיוק של ניוגראנג' כמכשיר לאיתור זמן מדהים כשחושבים שהוא נבנה 500 שנה לפני הפירמידות הגדולות ויותר מ-1,000 שנים לפני סטונהנג'.

כוונתם של החקלאים מתקופת האבן שבנו  את ניוגראנג' הייתה ללא ספק לציין את תחילת השנה החדשה. בנוסף, ייתכן שהוא שימש סמל רב עוצמה לניצחון החיים על המוות.

בכל שנה אירוע היפוך החורף מושך תשומת לב רבה בניוגראנג'. רבים מתאספים ליד הקבר העתיק כדי לחכות לעלות השחר, כפי שעשו אנשים לפני 5,000 שנה.  הביקוש כה גדול בתקופת ההיפוך שמתקיימת הגרלה שנתית בחינם, אך  אם השמיים מעוננים, אין ראות טובה.

המבקרים הנוכחיים בניוגראנג' זוכים לשחזור של אירוע זה באמצעות שימוש באורות חשמליים הממוקמים בתוך הקבר. הגמר של סיור בניוגראנג' מביא לכך שכל חבר סיור עומד בתוך הקבר, שם מדריך הטיולים מכבה את האורות, ומדליק את הנורה המדמה את השמש כפי שהייתה מופיעה בשעון החורף. 

כל מי שמבקר באתר ההיסטורי יכול לחוות קירוב של התופעה בכל עת של השנה, ולעתים קרובות הוא גולת הכותרת של הסיור. מדי שנה נערכת הגרלה כדי לאפשר להיכנס לקבר לצפות באירוע בפועל. 

הגיאומטריה והמיתולוגיה אתר ניוגראנג'
הגיאומטריה והמיתולוגיה אתר ניוגראנג'

המעבר של ניוגראנג'

הכניסה לקבר נמצאת בדרום-מזרח התל לחדר הקבר נכנסים דרך מעבר ארוך מרופד מכל צד באבנים עומדות; יש 22 בצד שמאל (מערב) ו-21 בצד ימין (מזרח). גובהם בממוצע 1.5 מ' מעל פני הקרקע הנוכחית, 

חלקו הראשון של המעבר מקורה בשלושה לוחות גדולים הנשענים ,הלוחות מונחים זה על זה כך שכל אחד מהם מונח בחלקו על לוח הגג שמתחתיו ובחלקו חוצה אותו כך שתושג עלייה הדרגתית בגובה. ישנם 17 לוחות גגות בסך הכל במעבר, במבט מלמטה.

הקבר תופס רק כשליש מקוטר התל הכולל. אורכו של המעבר הוא 18.9 מטר (62 רגל) הלוח הגדול שהוצב מימין לפתח המעבר שימש את בוני הקברים כדי לחסום את כניסת המעבר עם סיום האנדרטה. 

שלושה תאים או שקעים צדדיים נפתחים מהחדר הראשי לשמאל (מערב), ימין (מזרח) וישר קדימה (קצה או צפונה), כך שבתוכנית לכל הקבר יש צורה של צלב עם פיר מוארך מאוד. לצלב אין קשר לנצרות שכן ניוגראנג' נבנתה יותר משלושת אלפים שנה לפני הולדת ישו.

הקמרון המעוצב של החדר עומד על כנו ללא שימור או תיקון מכל סוג שהוא בדיוק כפי שהיה כאשר הוקם לראשונה לפני 5000 שנה. הוא בנוי מנדבכים המונחים אופקית של לוחות גדולים, שכל נדבך בחלקו מונח על זה שמתחתיו עד שלבסוף נסגר הקמרון באבן גג אחת שישה מטרים מעל. 

הרצפה נבנתה באופן שמאפשר זריקת מי הגשמים המחלחלים דרך הגלום. כלומר בנו מבנה חסין מפני מזג אוויר באופן יעיל ביותר , הוכח היטב כי החדר נשאר יבש גם במזג אוויר וגשם ממושך למעט בכמה נקודות.

אבני אגן בניוגראנג'

האנשים הניאוליתיים שבנו את האנדרטה היו חקלאים, קברי מעבר היו קברים קולקטיביים, התאוריה היא שקבר כמו ניוגראנג' נועד כמקום מנוחתה האחרון של משפחה מובילה או מלכותית , אך בהיעדר ראיות , זו נותרה רק השערה.

הסיפורים העתיקים טוענים שמלכי טארה נקברו בניוגראנג'. האתר נקשר לדמויות מהמיתולוגיה האירית, האתר נחשב כמשכנו של טואטה דה דנאן העל-טבעי, בעוד שסיפורים אחרים ראו בהם את תלי הקבורה של מלכי טארה העתיקים. 

בין אלה שהאמינו בסיפורי הפולקלור נהגו לחשוב שהם היו משכנם של החזקים ביותר מבין הטואטהים, במיוחד הדגדה, אשתו בואן ובנו, אונגוס. על פי ספר לאקאן מהמאה ה-11, הדגדה בנה את ה-Bru לעצמו ולשלושת בניו, בעוד שלפי-Book of Leinster מהמאה ה-12 מתאר כיצד אונגוס הונה את אביו לתת לו את ה-Bru .

אבל על פי חוקרים, ניוגראנג' כבר הייתה בת כמה אלפי שנים כשמלכי טארה שלטו. לא יודעים מי בנה את קברי בוין וגם לא מי נקברו בהם. כיום יש יותר מ-200 קברי מעבר באירלנד ובמקור היו יותר. נהוג לחשוב שהנוהג של בניית קברי מעבר הגיע לאירלנד מבריטני, עם זאת, בכל הנוגע לאנשים שבנו אותם, מעט מאוד ידוע על קברי בוין , אך ככל הנראה לא נקברו שם מלכי טארה .

שאלות נפוצות בנוגע להאתר הארכיאולוגי המפורסם-ניוגראנג'

ניוגראנג' היא אנדרטה מתקופת האבן בעמק בוין, מחוז מית', אירלנד. נבנתה כ-3,200 לפני הספירה (לפני 5,200 שנה) במהלך התקופה הנאוליתית, התל יותר עתיק מסטונהנג' ומהפירמידות המצריות. ניוגראנג' הוא תל עגול גדול עם מעבר אבן וחדרים בפנים. התל מוקף באבנים גדולות הידועות כאבני שפה שחלקן חקוקות ביצירות אמנות.

המעבר והחדר מיושרים עם השמש העולה בבקרים סביב היפוך החורף. זוהי האנדרטה המוכרת ביותר במתחם Brú na Bóinne, לצד תלוליות המעבר הדומות של Knowth and Dowth , וככזו היא חלק מאתר המורשת העולמית של אונסק"ו. 

ארכיאולוגים סיווגו את ניוגראנג' כקבר מעבר, אולם ניוגראנג' מוכרת כיום כמקדש עתיק מקום בעל חשיבות אסטרולוגית, רוחנית, דתית וטקסית.

לאחר השימוש הראשוני בו, ניוגראנג' נאטמה והיא נשארה כך עד שהתגלו מחדש המעבר והחדר בשנת 1699. בשנות ה-70 שוחזרה חזית האנדרטה.

בשנת 1699, בעל אדמות מקומי, צ'ארלס קמפבל, הורה לכמה מפועלי החווה שלו לחפור חלק מניוגראנג', שהיה אז מראה של תל אדמה גדול, כדי שיוכל לאסוף אבן מתוכו. עד מהרה גילו הפועלים את הכניסה לקבר בתוך התל.

אנשים ניאוליתיים שבנו את האנדרטה היו חקלאים, גדלו יבולים ובעלי חיים כגון בקר ,הם עדיין לא פיתחו מתכת, אז כל הכלים שלהם היו עשויים מאבן, עץ, קרניים או עצם.

האנדרטה של ​​ניוגראנג' מורכבת בעיקר מתל גדול, הבנוי משכבות מתחלפות של אדמה ואבנים, עם דשא שצומח למעלה וחזית משוחזרת של אבני קוורץ לבנות המשובצות במרווחים עם אבנים מעוגלות המכסות חלק מההיקף. רוחב התל 85 מ' (279 רגל) וגובהו 13 מ' (43 רגל), ומשתרע על 4,500 מ"ר (1 דונם) של אדמה.

בתוך התל נמצא מעבר חדרי, אליו ניתן להגיע באמצעות כניסה בצדה הדרום מזרחי של האנדרטה. המעבר נמתח לאורך 19 מטר (63 רגל), או כשליש מהדרך אל מרכז המבנה. בקצה המעבר שלושה חדרים קטנים מחוץ לחדר מרכזי גדול יותר, עם גג קמרון גבוה. בכל אחד מהחדרים הקטנים יותר יש "אבן אגן" שטוחה וגדולה, שבה הוטמנו כנראה עצמות המתים. קירות המעבר הזה מורכבים מלוחות אבן גדולים, עשרים ושניים מהם בצד המערבי ועשרים ואחד במזרח, שגובהם בממוצע 1.5 מטר; רבים מעוטרים בגילופים. סביב היקף התל נמצא מעגל של אבנים עומדות, אשר ארכיאולוגים רואים בהן מאוחר יותר, בתקופת הברונזה,

אבן הכניסה לניוגראנג' מכילה דוגמאות שונות לאמנות מגליטית, כולל עיגולים, ספירלות, קשתות,ועוד. אחת הדוגמאות הבולטות ביותר לאמנות בניוגראנג' היא המאפיינים דמויי הטריסקל שנמצאו על אבן הכניסה. אורכו כ-3 מטר (10 רגל) וגובהו 1.2 מטר (4 רגל) ומשקלו כ-5 טון. היא תוארה כ"אחת האבנים המפורסמות ביותר בכל הרפרטואר של האמנות המגליתית". ארכיאולוגים מאמינים שרוב הגילופים הופקו לפני הקמת האבנים במקום, אם כי אבן הכניסה נחצבה במקום לפני שהוצבו לצידה אבני השפה.

ארכיאולוגים שונים העלו השערות , חלק האמינו שהם דקורטיביים בלבד, בעוד שאחרים, האמינו שיש להם איזשהו סמליות. 

המתחם של ניוגראנג' נבנה במקור בערך 3200 לפני הספירה, מ למעלה מ-5,000 שנה. 

עתיקה בכחמש מאות שנה מהצורה הנוכחית של סטונהנג', ומהפירמידה הגדולה של גיזה במצרים, וכן קדמה לתרבות המיקנית של יוון העתיקה. 

בחפירות התגלו עצמת אדם שרופות ובלתי שרופות במעבר, מה שמצביע על כך שאכן הונחו בתוכו גופות אדם, שחלקן נשרפו. מבדיקת העצם הלא שרופה, הוכח שהיא מגיעה משני פרטים נפרדים לפחות, אך חלק ניכר מהשלדים שלהם היו חסרים, ומה שנותר התפזר על המעבר. לצד הגופות בתוך המעבר הופקדו חפצי קברים שונים. בחפירות שנערכו בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70 התגלו תליונים, חרוזים, אזמל עצם ושברי סיכות ונקודות עצם. חפצי אמנות רבים נוספים נמצאו במעבר במאות הקודמות על ידי ביקור עתיקות ותיירים, אם כי רובם הוחזקו באוספים פרטיים.

ארכיאולוגים רבים האמינו כי לאנדרטה יש משמעות דתית כזו או אחרת, בין אם כמקום פולחן ל"כת המתים" או לאמונה מבוססת אסטרונומיה. הארכיאולוג מייקל ג'יי אוקלי, שהוביל את החפירות 1962–1975 באתר, סבר שניוגראנג', לצד מאות קברי מעבר אחרים שנבנו באירלנד בתקופת הניאולית, הראו עדויות לדת שהעריצה את המתים , הוא האמין ש"פולחן המתים" הזה הוא רק צורה מסוימת אחת של דת נאוליתית אירופאית.

עם זאת, מחקרים מציעים פרשנויות חלופיות אשר מתרכזות בעיקר באסטרונומיה, ההנדסה, הגיאומטריה והמיתולוגיה הקשורים לאנדרטאות בוין. משערים שהשמש היוותה חלק חשוב מהאמונות הדתיות של האנשים הניאוליתיים ("תקופת האבן החדשה") שבנו אותה. רעיון אחד היה שהחדר תוכנן ללכידה פולחנית של השמש ביום הקצר ביותר בשנה, היפוך החורף , כשהחדר מוצף באור שמש, מה שאולי היה עוזר לימים להתחיל להתארך שוב. 

השמש העולה זורחת ישירות לאורך המעבר הארוך לתוך החדר למשך כ-17 דקות ומאירה את רצפת החדר. פרופסור מייקל ג'יי אוקלי היה האדם הראשון בתקופה המודרנית שצפה באירוע זה ב-21 בדצמבר 1967. השמש חודרת למעבר דרך פתח מעוצב במיוחד, הידוע כ- roofbox, ישירות מעל הכניסה הראשית. האור פוגע ברצפת החדר הפנימי. כיום האור הראשון נכנס כארבע דקות לאחר הזריחה, אך לפני 5,000 שנה אור ראשון היה נכנס בדיוק עם הזריחה. 

המבקרים הנוכחיים בניוגראנג' זוכים לשחזור של אירוע זה באמצעות שימוש באורות חשמליים הממוקמים בתוך הקבר. הגמר של סיור בניוגראנג' מביא לכך שכל חבר סיור עומד בתוך הקבר, שם מדריך הטיולים מכבה את האורות, ומדליק את הנורה המדמה את השמש כפי שהייתה מופיעה בשעון החורף. כל מי שמבקר באתר ההיסטורי יכול לחוות קירוב של התופעה בכל עת של השנה, ולעתים קרובות הוא גולת הכותרת של הסיור. מדי שנה נערכת הגרלה כדי לאפשר להיכנס לקבר לצפות באירוע בפועל. 

בשנת 2015 בליל ה-20 בדצמבר הזוהר הצפונינראה בבירור מעל ניוגראנג'.

הגישה ל-Newgrange היא באמצעות סיור מודרך בלבד. הסיורים מתחילים במרכז המבקרים Brú na Bóinne ממנו מגיעים המבקרים באוטובוסים לאתר בקבוצות של עד 24 לכל אוטובוס הסעות. כדי לחוות את התופעה בבוקר היפוך החורף מתוך ניוגראנג', יש להיכנס להגרלה במרכז. בסוף ספטמבר בכל שנה, 50 שמות מוגרלים על ידי תלמידי בית ספר מקומיים.

ניוגראנג' תופסת מקום ייחודי בנוף ומושכת תיירים מכל העולם כדי לבקר באנדרטה עתיקה זו. היא עתיקה יותר מהפירמידות, המבנה המגאלי הזה מיושר בדיוק להיפוך החורף ב-21 בדצמבר. השמש העולה מאירה בהדרגה את האבנים העומדות המגולפות של המעבר ומגיעות בסופו של דבר אל החדר הפנימי ביותר של ניוגראנג'.

כיום כדי להיות נוכח כדי לראות את ההיפוך, אתה צריך להגיש בקשה להגרלה הלאומית. הגישה הציבורית היומית לאנדרטה היא דרך מרכז התערוכות המצוין Bru na Boinne בצד הרחוק של הנהר. 

בעוד שמזג האוויר הוא תמיד גורם משפיע באירלנד, כדי לראות את האנדרטה זה חשוב במיוחד, השמים  צריכים להיות בהירים מעננים לחלוטין כדי שהשמש תאיר את החדר.

1 מכלול קברי מעבר ידוע, אבנים מרוסנות מעוטרות.

2 מנזר מליפונט מנזר ציסטרסיאני מהמאה ה-12 .

  1. כפר Slane, ארבעת הבתים הגדולים זה מול זה בצומת הדרכים, שייכים במקור לארבע אחיות.

4 טירת Slane האתר של קונצרטי הרוק האגדיים באוויר הפתוח בניהולו של לורד הנרי מאונטצ'רלס.

5 חצו את הגשר מתחת לעיירה, חנו ימינה, שם תוכלו ליהנות מטיול רגלי או פיקניק על גדות הנהר בוין.

6  ביקור בקוטג' של פרנסיס לדווידג' לדרוגהדה, משורר אירי מפורסם שנהרג בפעולה באיפר 1917.

7 העיירה דרוגדה, היישוב הוויקינגי לשעבר, שער סנט לורנס, אחד מארבע כניסות מקוריות מבוצרות לעיר.

8 ראש החנוט של סנט אוליבר פלנקט מוצג בכנסיית פטרוס הקדוש במרכז העיר.

9 Termonfeckin כפר קטן על שפך הנהר ממש מצפון לעיר.

10 Beaulieu House בית כפרי משובח ויוצא דופן על גדות הנהר בוין מ-1640.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על אירלנד!

דילוג לתוכן