החוד של דבלין – Spire of Dublin

החוד של דבלין – Spire of Dublin

צריכים עזרה בתכנון החופשה באירלנד?

החוד של דבלין - Spire of Dublin

בליבה של העיר דבלין, בין רחובות עתיקים שמספרים לחישות מן העבר, ניצב לו פלא עכשווי מתנשא- החוד של דבלין. צריח הנירוסטה הגבוה מנקד את קו הרקיע של העיר, מייצג את המסע של העיר דבלין אל עבר הקדמה, תוך מתן כבוד להיסטוריה העשירה שלה. אבל מי הוא אותו חוד? מה המשמעות שלו? מהיכן הגיח פתאום לליבה של העיר וכיצד הפך לאחד מאתרי החובה בדבלין? בואו נצא למסע דרך הנוף האורבני של בירת אירלנד.

החוד של דבלין- על מה מדובר?

החוד של דבלין, שמכונה גם 'השפיץ של דבלין' או 'אנדרטת האור' (Monument of Light), הוא למעשה מונומנט ענק דמוי מחט שממוקם ברחוב אוקונל (O'Connell Street) שבליבה של העיר דבלין. כיום, נחשבת מחט הענק הזו לאחד מציוני הדרך הייחודיים והפופולאריים בעיר, כזו שמהווה עדות לשילוב הקסום שבין היסטוריה עשירה ובין אמביציה מודרנית, שילוב שמאפיין כל כך את העיר דבלין. 

אותו שפיץ אדיר, שבנוי מפלדה, מתנשא לגובה של 120 מטרים!. בסיס האנדרטה רחב יחסית, אך ככל שעולים לגובה המחט מתחדדת ונהיית דקה. ביום, הפלדה המבריקה משקפת את שמי העיר דבלין המשתנים, ואילו בלילה בסיס המחט מואר ומקרין זוהר יפהפה שניתן לחזות בו מחלקים שונים בעיר.

Spire of Dublin
החוד של דבלין- יצירת מופת מודרנית באמצע העיר ההיסטורית

הסיפור שמאחורי הצריח

עוד לפני שהגיח החוד של דבלין לעיר התוססת, ניצב בדיוק באותו המקום מונומנט היסטורי בשם 'עמוד נלסון' (Nelson's Pillar), שנוסד בשנת 1809 לכבודו של האדמירל הבריטי המפורסם הוריישו נלסון (Admiral Horatio Nelson), ונחשב למאפיין מוכר ואהוב בקו הרקיע של דבלין. בשנת 1966, לאחר מעל 150 שנים שבהן עמד בגבורה, הופצץ העמוד על ידי רפובליקנים איריים, והנזק הכבד שנגרם לא הותיר ברירה אלא להרוס את המונומנט כולו.

היעדרו של עמוד נלסון הותיר חלל בולט בנופי העיר דבלין, ובשנות ה-90 התגבשה ההחלטה להחליף את העמוד באנדרטה חדשה. הכוונה הייתה לספק לעיר דבלין נקודת ציון מודרנית וחדשנית, כזו שתסמל את צמיחתה והתקדמותה לקראת שנות האלפיים שקרבות ובאות. 

כדי לקבוע איך תיראה האנדרטה החדשה נערכה בעיר דבלין תחרות, ובה מאות משתתפים מעולמות האדריכלות, ההנדסה והעיצוב. ההצעה הזוכה הגיעה מאת חברת האדריכלות איאן ריצ'י (Ian Ritchie Architects), שחזתה את צריח הנירוסטה המדהים שאנו רואים היום.

בניית החוד של דבלין החלה בשנת 2002 והסתיימה שנה לאחר מכן, ומאז שנחנך, פסל הפלדה זכה להערצה על הנועזות והפשטות שלו, לצד ביקורת רבה מפי תושבים ומנהיגים שחשו שאינו מתאים לאווירה ההיסטורית של סביבתו.

למרות הביקורת הרבה, החוד של דבלין הפך לחלק בלתי נפרד מקו הרקיע ומהזהות של העיר דבלין. עבור רבים, המונומנט המודרני מייצג את דבלין החדשה – עיר שמכבדת את העבר העשיר שלה תוך שהיא מסתכלת קדימה באופטימיות ובחדשנות.

משמעות תרבותית

מעבר למשמעות הארכיטקטונית שלו, לחוד של דבלין משמעות תרבותית עמוקה. תושבי דבלין, שידועים בשנינותם ובנטייתם לכינויים, העניקו לאותה מחט עצומה אינספור כינויים, ביניהם 'העיפרון המחודד' או 'המסמר החיוור'. אותם כינויים מציגים בגאווה את הרוח של אירלנד, מלאה בהומור ובהיסטוריה.  

עבור רבים, החוד של העיר הוא סמל לשינוי שעברה דבלין במאה ה-21 – עיר שמוקירה את עברה תוך שהיא מאמצת בשקיקה את העתיד. המונומנט ניצב ברחוב אוקונל, שדרה היסטורית שחזתה ברגעים מרכזיים רבים בהיסטוריה של אירלנד, מתקופות מרד קשות ועד לניצחונות מתוקים.

הצריח בנוף העירוני של דבלין

ומיקומה של המחט העצומה אינה מקרי, שכן רחוב אוקונל הוא הרחוב הראשי של דבלין, רחוב משופע בהיסטוריה ומלא בציוני דרך בולטים. הביקור בחוד של דבלין אמנם משמעותי, אך מדובר על ביקור קצרצר, כמה תמונות, כמה רגעים להביט בו וממשיכים, ולכן מומלץ לשלב את הביקור עמו עם אתרים נוספים במרכז העיר, הנה כמה מומלצים:

משרד הדואר הכללי (GPO) – אתר מרכזי במרד הפסחא בשנת 1916 שכיום פתוח לציבור המבקרים הרחב כמוזיאון אינטראקטיבי בשם 'GPO Witness History' המגולל את אירועי המרד.

גשר אוקונל (O'Connell Bridge)- גשר אוקונל שמשתרע מעל נהר ליפי, נחשב  לנקודת ציון היסטורית ואדריכלית מרכזית בעיר. הגשר מציע נופים יפים של הנהר ומוביל אתכם אל הצד הדרומי של דבלין, שם ממתינות אינספור אטרקציות נוספות.

פסלו של ג'יימס ג'ויס (James Joyce Statue)- ממוקם ברחוב נורת' ארל, ממש ליד רחוב אוקונל, פסל זה נותן כבוד לאחת הדמויות הספרותיות הנודעות ביותר באירלנד.

רחוב הנרי (Henry Street)- אחד מרחובות הקניות המרכזיים והאהובים בדבלין. כאן תמצאו אינספור חנויות, בתי קפה, מסעדות, מרכז קניות ואמני רחוב.

השפיץ של דבלין, בפשטותו הנוצצת, מספר סיפור מורכב של עיר בתנופה, מזכיר לנו את היכולת של דבלין להמציא את עצמה מחדש, למזג את הישן עם החדש, להביט אל העתיד בתקווה ואמביציה. כשתושבי העיר מסתכלים לשמים, פוגשים בקצה המחט האדירה, הם נזכרים בחוסן, באומץ ובקסם של העיר דבלין. 

בעוד שמבנים כמו טירת דבלין, והטריניטי קולג' מספרים סיפורים על עברה המפורסם של העיר, החוד המזדקף מהדהד את השאיפות והחלומות של דור חדש. זוהי לא רק אנדרטה, זוהי עדות לנרטיב ההולך ומתפתח של דבלין – כזה שמוקיר את שורשיו בעודו מושיט ידו אל הכוכבים.

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על אירלנד!

דילוג לתוכן