גאוות הפיינט – מדריך מקיף לחובבי בירה באירלנד

גאוות הפיינט – מדריך מקיף לחובבי בירה באירלנד

צריכים עזרה בתכנון החופשה באירלנד?

גאוות הפיינט- מדריך מקיף לחובבי בירה באירלנד

מבשלות בירה באירלנד, בירה מקומית ומה שביניהם

כשתגיעו לאירלנד, אולי תשמעו איזו אמרה פופולארית שטוענת כי במדינת האי אין צורך לשתות מים, כי יש בירה וויסקי. כן, האירים אוהבים אלכוהול עד כדי כך שהוא זורם אצלם בדם, ואם זה היה אפשרי הוא גם היה זורם בנהר הליפי שחוצה את העיר דבלין. 

למרות שהדבר כנראה לא תורם לבריאות הציבור, אהבת האלכוהול מלכדת את העם האירי- מהכפרי שבדרום ועד העירוני שבעיר הבירה. 

אז אחזו בכוס פיינט, ובוא נצלול לתוך העולם המקציף והמענג של הבירה האירית המקומית.

המסע ההיסטורי של הבירה האירית:

כדי לצלול לסיפורה של הבירה האירית, נצטרך לנסוע בזמן למעלה מ-5,000 שנים אחורה, שמתיישביו הראשונים של האי, הקלטים, הכינו בירה עוד הרבה לפני הגעתם של פטריק הקדוש ודת הנצרות. הבירה העתיקה, שכונתה 'ביואר', הייתה חלק עיקרי בתזונה של אותם מתיישבים, והם הפיקו בירות עשויות שעורה תוך הבנה עמוקה של תהליך התסיסה המורכב.

עם עלייתה של דת הנצרות באירלנד, בסביבות המאה ה-5 לספירה, הבירה עברה מייצור ביתי למנזרים, כשהנזירים חידדו את אמנות הבישול ויצרו בירות אייל לצריכתם האישית ולאירוח מטיילים ועולים לרגל. 

המאה ה-18 הביאה עמה שינוי משמעותי בעולמה של הבירה האירית, עם מבשלות הבירה המסחריות הראשונות שנפתחו במדינת האי. ארתור גינס, כן כן, זה ממפעל גינס המפורסם, החל לבשל בירות בשנת 1759 במבשלה קטנה, ומאז הכל היסטוריה. גינס יצר את בירת ה-פורטר' האייקונית שאנו מכירים כיום. במהלך אותה התקופה הוקמו מבשלות בירה רבות אחרות- בדבלין, בקורק, בקילקני ובעוד ערים ועיירות רבות. מבשלות הבירה תרמו באופן משמעותי לצמיחתה הכלכלית של אירלנד, ושמו אותה על מפת הבירה העולמית. 

במאה ה-20, תקופת מלחמת העצמאות האירית ולאחריה מלחמת הסחר עם בריטניה, הובילו לקשיי כלכלה שפגעו בתעשייה. בעולם החלו להתבסס מותגי בירה זולים וענקיים שאיימו לכלות את סצנת הבירה האירית המסורתית. אבל, כמו IPA עקשן שמסרב לרדת בגרון, הבירות האיריות סירבו להיכנע, ובמדינת האי הקטנה קמו עשרות מבשלות חדשות שהחזירו את היצירתיות והמגוון לזירת הבירה האירית.

בירה בתרבות האירית:

אם תשאלו את רוב האירים, בירה מקומית היא יותר מסתם משקה, אלא חלק בלתי נפרד מהמרקם החברתי של העם הצבעוני. הפאבים של אירלנד, שפזורים לאורך כל רחבי המדינה ומזרימים כמויות ליטרים של בירה, הם לא מפעלי שתייה, הם מרכזים קהילתיים, מקומות מאחדים ובעיקר הם ליבה של התרבות האירית. המסורת של ישיבה על פיינט בירה בפאב מקומי או במפגש משפחתי טבועה עמוק באורח החיים האירי.

ממבשלות קלטיות עתיקות ועד למבשלת גינס האייקונית, ההיסטוריה של הבירה באירלנד היא נרטיב מתפתח של חדשנות, חוסן, ובעיקר עדות לרוח האירית. בעוד אירלנד ממשיכה לעצב את עתיד הבירה שלה, אפשר לומר בביטחון שהטוב ביותר עוד לפנינו. 

על בירה וסוגי בירה:

מבלי לסבך יותר מדי, בירה היא משקה אלכוהולי שעשוי מדגנים מותססים, בדרך כלל שעורה. המרכיבים הבסיסיים של בירה כוללים בתוכם מים, מקור עמילן כגון שעורה, שמרי בירה וחומר טעם, בדרך כלל צמח הכשות. העמילן שבדגנים הופך לסוכר בתהליך בישול הבירה, ופעולת השמרים יוצרת את האלכוהול.

ישנם אינספור סגנונות וסוגים של בירות, כאשר לכל אחד מאפיינים ייחודיים מבחינת טעם, צבע, ארומה ואחוז אלכוהול. הנה כמה מהסוגים הנפוצים ביותר:

לאגר: בירה פופולארית שלרוב תוגש קרה מאוד, הן פחות מרות מבירות אחרות. 

אייל: בירה שנרקחת בשיטת תסיסה חמימה וכתוצאה מכך מתקבלת בירה עם טעם מתוק, בעל ניחוח פירותי. צבע הבירה יהיה בדרך כלל בצבע זהוב. 

סטאוט: בירה כהה ומרירה, שבדרך כלל לא תהיה עם אחוזי אלכוהול גבוהים. בירת סטאוט היא לדוגמה בירת גינס האירית, בירה חלקה ומרירה. בתרבות האמריקאית נוהגים להוסיף לבירה טעמים של שוקולד, קפה וקרמל.

פורטר: בירה כהה שפותחה בלונדון, דומה לבירת סטאוט אבל בדרך כלל תהיה מתוקה יותר וחזקה פחות. 

פילסנר: לאגרים חיוורים, נוצרו לראשונה בעיר הצ'כית פילזן במאה ה-19 והם בדרך כלל יהיו יבשים ומרירים, בצבע זהוב.

IPA: בירה מרירה עם הרבה צמח כשות, חלקן יהיו עם ניחוח פרחוני או פירותי, בעיקר בעולם ההדרים, וצבען יהיה בדרך כלל זהוב עד אדמדם.

בירת חיטה: בירה בהירה שבתהליך הבישול שלה מוסיפים לה חיטה בנוסף לשעורה. הבירה נחשבת לבירה בהירה עם טעם עדין, ולרוב מוסיפים לה ניחוח של פירות או תבלינים ייחודיים. בירת החיטה היא בירה אהובה והיא כוללת אינספור בירות בהירות שמוכרות לנו בארץ: וויסביר, אדלוויס ורבות אחרות.

בירה אירית:

באירלנד תמצאו אינספור סוגים של בירה, מבירות בהירות עדינות ועד בירות כהות ומרירות עם אחוזי אלכוהול גבוהים. הבירה הפופולארית באירלנד היא בירת סטאוט, כשבגרסה המקומית הבירות מגיעות בטעם עשיר וקרמי עם טעם כהה ייחודי. הסטאוט המפורסם באירלנד הוא כמובן הגינס, אבל תמצאו עוד רבים מוערכים כמו מרפי'ס ובימיש. 

מי שאוהב בירה בניחוח קרמל ימצא את גרסת האייל המקומית, בירה בגוון אדמדם שמגיעה לרוב עם נגיעות קרמל מתקתקות. 

ואי אפשר שלא לדבר על הסיידר האירי, שנחשב לאחד מהמיוחדים בעולם. הסיידר האלכוהולי מיוצר על ידי תסיסה של מיץ תפוחים, ובאירלנד נחשב לפריך, מרענן ואפשרות מעולה למי שרוצה לקחת הפסקה קלה מהבירה. אם בסיידר עסקינן, אז אל תפספסו את הסיידר של חברת בולמרס. 

מבשלות הבירה המפורסמות של אירלנד

אז הבנו כבר שאירלנד היא שם נרדף לבירה נהדרת, ושמדינת האי מתגאה בסצנת בירה תוססת, אבל האם ידעתם שאירלנד מתגאה בכמה ממבשלות הבירה הטובות ביותר בעולם? רבות מהן אוצרות בתוכן מאות שנים של מסורת והיסטוריה.

בין אם אתם חובבי בירה ותיקים או חובבי לאגר מזדמנים, טיול באירלנד לא יהיה שלם מבלי לבקר במבשלות הבירה האגדיות שבה. 

הנה כמה ממוסדות הבירה המפורסמים במדינת האי:

מבשלת גינס (Guinness Storehouse): 

שום רשימה לא תהיה שלמה מבלי לדבר על מותג הבירה האירי המפורסם בעולם- גינס. ביתה של בירת הסטאוס האירית מציע למבקרים חוויה סוחפת בתוך מפעל ענק בן שבע קומות, שייקח אתכם לגלות את ההיסטוריה של הבירה האירית, סיפורו של מפעל גינס וכמובן לטעום פיינט מרענן של גינס ברופטופ של המפעל, לצד נופים פנוראמיים של העיר דבלין.

איפה ממוקמת: מרכז העיר דבלין

לכתבה שלנו על סיור במבשלת גינס

מבשלת פרנציסקני וול (Franciscan Well Brewery):

בלב העיר קורק, בתוך מנזר פרנציסקאני ישן מהמאה ה-13 תמצאו את מבשלת פרנצ'יסקן וול, שמתגאה בבירות מעולות שמיוצרות במלאכת יד, תוך שילוב טכניקות מודרניות לצד מסורות עתיקות יומין. בביקור במבשלה, אל תחמיצו את בירת ה- Rebel Red Irish Aleואת ה- Chieftain IPA.

איפה ממוקמת: מרכז העיר קורק

מבשלת סמית'וויקס (Smithwick's Experience):

בעיר ימי הביניים קילקני ממוקמת מבשלת סמית'וויקס, שלוקחת את מבקריה לסיור אינטראקטיבי ייחודי שמתעמק בהיסטוריה בת 300 השנים של מבשלת הבירה העתיקה ביותר שפועלת באזור. כאן תוכלו לנסות את בירת ה-Red Ale של Smithwick, שמוגשת בכל פאב אירי ברחבי המדינה.

איפה ממוקמת: בעיר קילקני

מבשלת גאלווי ביי (Galway Bay Brewery):

כאחת מחברות הבירה המצליחות באירלנד, מבשלת גאלווי ביי מציעה מגוון רחב של בירות, עם 11 ברים משלהם ברחבי המדינה. פאב הדגל שלהם, The Salt House, משקיף על מפרץ גאלווי ומהווה אפשרות נפלאה לנסות את הבירות הייחודיות שלהם, ה-Full Sail IPA או ה-Buried At Sea chocolate milk stout.

איפה ממוקמת: בעיר גאלווי

The White Hag Irish Brewing Company:

מבשלת בירה צנועה אך בעלת חשיבות היסטורית רבה. המבשלה יצרה טכניקות בישול הרפתקניות שהולידו בירות חדשות בעולם, ותרמו רבות לסצנת האלכוהול העולמית. אם אתם מוצאים את עצמכם באזור הכפרי של מערב אירלנד, אל תפספסו ביקור במבשלה העתיקה שמציעה שתיים מהבירות הייחודיות באירלנד, ה-Fionn DIPA או ה-Black Boar, בורבון מיושן בחבית סטאוט.

איפה ממוקמת: העיירה Ballymote שבמחוז סליגו.

מבשלת פורטרהאוס (Porterhouse Brewing Co):

אחת ממבשלות הבירה העתיקות באירלנד, מבשלה חביבה שנמצאת בעיר דבלין ומציעה בירות חדשניות וטעימות. ברובע הטמפל בר התוסס תוכלו למצוא את פאב הבית של המבשלה, מקום אידיאלי ליהנות בו ממוזיקה חיה לצד בירה אמנותית נפלאה.

איפה ממוקמת: העיר דבלין

מהגבעות המתגלגלות של האזור הכפרי האירי ועד הערים התוססות והצבעוניות שלה, מסע דרך עולם הבירה האירי מציע חוויה סוחפת ומשכרת. אז בפעם הבאה שתמצאו את עצמכם באירלנד, עשו לעצמכם טובה והצטרפו לסיור בירה בדבלין או סיור באחת ממבשלות הבירה שפזורות לאורך המדינה, מובטחת לכם חוויה היסטורית ומשעשעת, ששווה כל לגימה. 

אז כמו שאומרים אצלנו, לחיים, וכמו שאומרים אצלם, סלינט (Sláinte).

רוצה לחזור למשהו ספציפי בעמוד?

כבר הצטרפת לקבוצת הפייסבוק שלנו?

הצטרפו לקבוצת המטיילים שלנו בפייסבוק ותקבלו המון טיפים, המלצות ומידע חשוב על אירלנד!

דילוג לתוכן